Toeristische attracties

De Ardennen zijn een belangrijk toeristische gebied in België. Het aanbod in toeristische uitstapjes in de Ardennen is dan ook erg groot en divers. Naast de mooie natuur waar men zich met kinderen middels allerlei activiteiten kan vermaken zijn er meer dan genoeg toeristische attracties te vinden die leuk zijn voor het gehele gezin. Prima vermaak voor als je geen zin hebt in allerlei sportieve activiteiten of om te doen als het slecht weer is. Bezoek aan een van deze attracties zorgt voor een leuke afwisselende dag. De attracties die we hier hebben uitgezocht zijn slechts een klein deel van de vele attracties die men in de Ardennen kan vinden. We hebben geprobeerd om zowel voor ouders met kleine kinderen als met grotere kinderen een aantal leuke dingen te noemen. Er is echter nog veel meer te beleven. Op vele plekken in de Ardennen vindt je informatie stands met folders van deze attracties waar je ook een flinke korting mee kunt krijgen. Handig om mee te nemen dus als je naar een van de pretparken gaat.Pretparken

Echt grote pretparken zoals de Efteling of Walibi kent de Ardennen niet. Er zijn echter wel pretparken te vinden. De Ardennen kennen een aantal bekende en minder bekende pretparken. Plopsa Coo is natuurlijk bij veel mensen bekend. Het pretpark rondom de figuren van studio 100 trekt ieder jaar vele bezoekers. Minder bekend, maar daarom zeker niet minder leuk, zijn bijvoorbeeld park Chlorophyl en Houtopia. Deze beide parken hebben naast een hoop leuke activiteiten voor de kinderen ook een duidelijke educatieve functie. En in bijvoorbeeld pretpark Mont Mosan worden kermisattracties, speeltuin en dierenpark gecombineerd.

Dierenparken

Dierenparken zijn er in de Ardennen in overvloed. Iedere zichzelf respecterende grotere plaats in de Ardennen heeft er eentje. Meestal zijn er dieren uit de streek te zien zoals zwijnen en herten. Dit geldt vooral voor de kleinere parken. Tussen de bossen door zie je dan in ruim opgezette verblijvende herten ronddartelen. Een aantal anderen hebben een meer groot opgezet park zoals Monde Sauvage en het dierenpark bij Bouillon. Hier zijn ook meer inheemse diersoorten te vinden zoals leeuwen, olifanten en giraffen. In Bouillon vindt je zelfs tussen de Ardenne bossen een koppel witte tijgers. Deze parken zijn bijna geheel volwaardig dierentuinen met bijbehorende horeca en speeltuin. Monde Sauvage heeft gedurende de dag ook verschillende dierenshows die erg leuk zijn voor de kleintjes. Vooral de roofvogelshow is hier erg indrukwekkend. Afhankelijk van de grote zijn deze parken een leuk uitje van enkele uurtjes of zelfs een hele dag. Een aantal dierenparken kun je combineren met het bezoek aan een grot. Zo zit monde Sauvage gekoppeld aan de nabijgelegen grotten van Remouchamps en is er op het domein van de grotten van Han ook een groot dierenpark te vinden. Het domein van Han combineert zo een museum, grotbezoek en dierenpark in een. Dat is dus echt een compleet dagje uit.

Historie

De Ardennen kennen een nogal woelige historie. Dit levert ook een groot aantal leuke attracties op die ook leuk zijn om met kinderen te bekijken. Zo zijn er diverse kastelen in de Ardennen. Sommigen nog prachtig ingericht zoals Lavaux st Anne of kasteel Vêves. Het laatste kasteel laat zijn jonge bezoekers zelfs verkleed rondlopen, zodat ze zichzelf echt in vroegere tijden wanen. De kastelen zijn zeker met kleine kinderen leuk om te bezichtigen. Met een beetje fantasie zien ze de prinsessen en ridders er nog lopen. In de ruines van kasteel Bouillon en domein Palogne, worden ze ook nog eens getrakteerd op een roofvogelshow. De verschillende kastelen en ruines van de Ardennen kennen ook allemaal hun eigen middeleeuwse feesten en themadagen. Zo is er iedere jaar een groot middeleeuws festival in de ruïne van Herbreumont. Kinderen kunnen dan mee doen aan allerlei middeleeuwse spelletjes en een heuse ridder of prinsessendiploma verdienen.

Met grotere kinderen kunnen de verschillende musea over de Tweede Wereldoorlog leuk zijn. In Malmedy en Bastogne is hevig gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij veel kinderen spreekt deze tijd nog steeds tot de verbeelding. In beide plaatsen zijn in de omgeving een aantal musea te vinden die het verhaal van de Batle of the Bulge (slag om de Ardennen) vertellen. De historie van de omgeving wordt ook verteld in een aantal musea. Er zijn musea over de Romeinen en de Kelten te vinden, maar ook over meer recente geschiedenissen. Zoals die van de mijnwerkers. In Betrix is nog een oude leisteenmijn te bezoeken. Een spannende tocht onder de grond met helm en bij Blegny maak je kennis met het harde leven van de mijnwerkers die steenkool dolven.

Overige attracties

Naast de bovenstaande tips valt er natuurlijk nog meer te zien. Zo is er een groot Spacecentrum in de Ardennen. Ideaal uitje voor echte ruimtereizigers. In de Ardennen zijn ook een groot aantal grotten. Bij Remouchamps, Han en Hotton vindt je prachtige grotten vol stalactieten en stalagmieten. Kinderen vinden een bezoek onder de grond vaak erg spannend. In Rivero kom je alles te weten over de rivieren van de Ardennen en het leven erin en er om heen. En natuurlijk kun je op een groot aantal plaatsen in de Ardennen zwemmen. In Vielsalm is er zelfs een groot subtropisch zwemparadijs. Wat oudere snelheidsduivels halen hun hart op bij het circuit van Francorchamps. En zo is er voor iedere interesse wel iets te vinden.

Meer attracties en bezienswaardigheden

dierentuinen en pretparken
grotten
historische bezienswaardigheden
overige bezienswaardigheden
Ardennen bezienswaardigheden top 10
Ardennen bezienswaardigheden startpagina