Actief in de Ardennen

De Ardennen zijn een ideale bestemming voor een echte doevakantie. Actieve en sportieve gezinnen kunnen hier hun hart ophalen en lekker veel buiten bezig zijn. De bossen en heuvels van de Ardennen nodigen immers uit tot wandelen, kanoën, fietsen en allerlei andere soorten van plezier. Niks is leuker voor kinderen dan lekker ravotten in de bossen. Of de kinderen nu groot of klein zijn. Voor iedere leeftijd is er en passende activiteit te vinden. Bovendien kun je met alle vaste routes gemakkelijk zelfstandig op pad. Daarnaast zijn er meer dan genoeg bedrijven die sportieve uitdagingen aanbieden zoals klim en klauter parkoersen. Niet alleen maar de seizoenen met goed weer zijn bovendien geschikt, maar ook in de winter en herfst is er buiten genoeg te beleven.Wandelen

Wandelen is een van de makkelijkste manieren om sportief bezig te zijn. En bovendien budgettechnisch ook nog eens lekker goedkoop. Of de kleintjes nu nog in de kinderwagen zitten of dat ze al zelf kunnen lopen, voor ieder niveau is wel een wandeling te vinden. Bovendien is het lopen in de avontuurlijke bossen van de Ardennen vele male leuker en spannender voor kinderen dan in een gewoon bos. Klauteren over rotsen, smalle paadjes waar kleine stroompjes overheen gaan, houten bruggen om te passeren tijdens de wandeling maken wandelen zo een groot avontuur. Er zijn zelfs speciale wandelroutes waar kinderen onderweg spelenderwijs allerlei informatie krijgen en zo veel leren over het leven in de bossen van de Ardennen. Vanuit verschillende plaatsen in de Ardennen kun je wandelingen van verschillende lengte maken. Vaak weten ze bij de plaatselijke VVV je prima te vertellen welke wandelingen geschikt zijn voor kinderen. Ook verschillende websites bevelen speciale wandelroutes voor kinderen, met of zonder kinderwagen, aan. Let bij het wandelen op stevig schoeisel voor de kinderen, want de ondergrond is soms rotsachtig en drassig en dat kan zorgen voor natte voeten. Zorg bij langere wandelingen ook voor iets eten en te drinken, picknicken in het bos is een leuke manier om even te pauzeren. Omdat wandelen in de Ardennen wat avontuurlijker is kan het her en der ook wat gevaarlijker zijn. Houdt de kleintjes dus altijd goed in het oog en maak niet al te lange tochten.

Fietsen

Fietsen in de Ardennen wordt steeds aantrekkelijker. Langzaamaan komen er steeds meer ravelpaden, bewegwijzerde fietsroutes en fietsroutenetwerken. Deze fietsroutes zijn geschikt om met kinderen achterop, voorop te rijden. Ook kleine beginnende fietsers kunnen zeker op de ravelroutes goed meefietsen. De ravelpaden zijn vaak oude spoorlijnen en kennen dus bijna geen hoogte verschillen. Auto’s en ander snelverkeer zal je er ook niet tegenkomen. De ravelpaden zijn alleen bedoeld voor langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers. Op verschillende plekken in de Ardennen vindt met tegenwoordig deze ravelpaden. Buiten de ravelpaden om kan het fietsen door de vele heuvels een behoorlijke uitdaging zijn voor de kuitspieren en daarom iets minder geschikt voor een activiteit met kleine kinderen.
Zijn de kinderen inmiddels een stuk groter dan kunt u er ook voor kiezen een mtb-route te doen. Op verschillende plaatsen in de Ardennen kan je mountainbikes huren. Hier zijn vaak ook de routes te verkrijgen en uitleg over de zwaarte van de route. De Ardennen kennen een behoorlijk hoogte verschil en fietsen in de bossen kan daarom behoorlijk zwaar zijn. Als u met kinderen gaat mountainbiken is het dus goed om te vragen welke route geschikt is. Vergeet dan ook niet een helm op te zetten. Deze is niet alleen om het hoofd bij valpartijen te beschermen, een laagoverhangende tak kan ook behoorlijk pijn doen, als hij boven op het hoofd terecht komt.

Kanoën

Kanoën met kinderen is erg leuk. Als ze klein zijn kunnen ze meevaren in kano of kajak. Wanneer de kinderen groter worden kunnen ze zelf met de kano op pad. Het is een leuke manier om de mooie natuur in de Ardennen eens op een andere manier te zien. De rivieren in de Ardennen zijn ook zelden zo wild dat ze niet geschikt zijn voor kinderen om op te varen. Er natuurlijk is wel sprake van een zekere stroming. Blijf dus bij kinderen die zelfstandig gaan kajakken zeker wel in de buurt. Bij lekker warm weer is dit een hele leuke activiteit die kan worden afgewisseld met een duik in de koele rivier. Zorg bij kleine kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen voor een zwemvest. De verhuurder van de kano of kajak is verplicht hier voor te zorgen. Bedenk voor het varen dat er niet veel gelegenheid is om onderweg iets te eten of drinken bij een restaurant. Je komt deze in de natuur van de Ardennen aan de rivier zeker niet altijd tegen. Picknicken onderweg met zelf meegebrachte versnaperingen is natuurlijk altijd erg leuk. Bij de grotere rivieren in de Ardennen zitten verschillende verhuurbedrijven voor kano’s en kajaks. In de zomermaanden kun je op de rivier bij warm weer last hebben van muggen of dazen. Smeer jezelf en de kinderen goed in met een insectenwerend middel en voorkom zo dat je onder de bulten terug komt van een leuk kanotochtje.

Wintersport

Niet alleen in de zomermaanden leent de natuur in de Ardennen zich voor een hele hoop plezier In de wintermaanden ligt er op de hoogste heuvels van de Ardennen met grote regelmaat een flink pak sneeuw. En hoewel er natuurlijk geen mega skipistes te vinden zijn er toch een aardig aantal baantjes te vinden. Zeker voor kleine beginnende skiërs kan dit een fijne en veilige manier zijn om het het skiën kennis te maken. Grotere kinderen kunnen ook het langlaufen eens proberen op een van de vele langlaufroutes. Voor wei iets meer snelheid en sensatie wil zijn de verschillende rodelbanen ook erg leuk. Met je sleetje naar boven te worden getrokken om vervolgens met flinke vaart alleen of met mama, papa van de berg af te roetsjen zorgt gegarandeerd voor een grote glimlach.

Andere activiteiten

Actief kan men in de Ardennen op veel manieren. Voor wie er van houdt zijn er ook visvijvers waar je als echte visser, van welke leeftijd dan ook, je eigen forel kan vangen. Er zijn klimwanden voor klim en klautergeiten, maneges die begeleiden rijtochten organiseren voor het hele gezin. Op een aantal plaatsen in de Ardennen zijn zelfs hele outdoorparken verrezen. Gespecialiseerd in alles wat met zogenaamde outdooractiviteiten te maken heeft. Hier zijn soms ook parkoersen door de toppen van de bomen. Gezekerd, baan je als een moderne Tarzan tussen de toppen van de bomen je een weg over een touwparcours. Voor al deze activiteiten geldt natuurlijk dat je iets moet kiezen wat bij de interesse en leeftijdscategorie van je kind hoort. Vooral de outdoor parkoersen zijn meer geschikt voor wat oudere kinderen. Voor kleuters en peuters is dit nog echt te spannend en is het leuker een van de vele speeltuinen aan te doen.

Meer over actief in de Ardennen

kanoën, kajakken of raften in de Ardennen
paardrijden in de Ardennen
stuwmeren in de Ardennen
wandelen in de Ardennen
wintersport in de Ardennen