Handige reisinformatie

Hoewel de Ardennen dicht bij huis zijn, is het in sommige opzichten toch een hele andere wereld. De taal is anders en er zijn toch een aantal culturele en praktische zaken die net even anders zijn. Zeker als je op pad gaat met kleine kinderen is het goed te weten waar je rekening mee moet houden, waar de gevaren liggen en waar je goed op moet letten. In zo’n vreemde omgeving kan een ongelukje immers snel zijn gebeurd. Kleine kinderen zijn niet gewend aan de omgeving en zullen wellicht zichzelf makkelijker bezeren. Een aantal praktische tips kan dit helpen voorkomen en zorgt ervoor dat het verblijf in de Ardennen met de kinderen nog plezieriger wordt.



Taal

In de Ardennen spreekt men overwegend Frans. Indien u een poging waagt de zin in het Frans te beginnen zal men eerder genegen zijn u ook in een andere taal te woord te staan. In de meer toeristische stukken zal met wellicht ook gewoon direct Nederlands spreken. In het zuidoostelijke stukje van de Ardennen, het gebied rond Sankt-Vith spreekt men Duits.

Boodschappen

Hoewel de Ardennen natuurlijk “het buitenland” is, is er niet een geheel andere boodschappencultuur waar je rekening mee moet houden. De Ardennen zijn echter wel een stuk minder dicht bevolkt dan Nederland. In de hele kleine plaatsjes zul je geen supermarkt aantreffen, of eentje met een zeer beperkt assortiment. Dit kan als je behoefte hebt aan luiers en babyvoeding natuurlijk lastig zijn. Houdt er dus rekening mee dat je soms voor boodschappen toch een stuk moet rijden. In de grotere dorpen en steden vindt je wel grote supermarkten. De meeste merken (Nutricia, Pampers)en producten die we in Nederland kennen hebben ze hier ook. Vaak is alleen de hoeveelheid wat beperkter en zal de voorraad minder snel worden aangevuld dan dat wij in Nederland gewend. Heeft je kindje speciale voeding nodig of een speciaal dieet dan is het wijs toch wat extra voorraad vanuit Nederland mee te nemen. Dit geldt ook voor de aanvoer van verse producten zoals groenten en fruit. In sommige supermarkten zul je alleen groenten en fruit tegenkomen die in de buurt geteeld worden en dus wel erg seizoen gebonden zijn. Onze ervaring is echter dat de meeste supermarkten in de Ardennen een versaanbod hebben waar de meeste supermarkten in Nederland nog iets van kunnen leren. Bijna in iedere supermarkt is ook de gehele dag vers brood verkrijgbaar.

Zowel in Luik als in Arlon vind je een Hypermarche. Deze kun je vergelijken met de megasupermarkten in Frankrijk, hier verkopen ze werkelijk waar alles. Voor wie op de kleintjes wil letten is er op verschillende plaatsen in de Ardennen ook een Aldi en Lidl neergestreken. Hoewel deze niet de typische lekkere Belgische producten hebben kun je er wel prima terecht voor alle levensbehoeften. In de meeste dorpen zijn op zondagochtend de bakkers en supermarkt open.

Het prijsniveau van de dagelijkse boodschappen in de Ardennen ligt wel iets hoger dan in Nederland. Indien je dus veel ruimte hebt in de auto loont het de moeite duurdere boodschappen zoals luiers uit Nederland mee te nemen.

Huisarts, ziekenhuizen en apotheek

Het is altijd erg vervelend als je tijdens de vakantie een arts nodig hebt. Zeker als het gaat om je kind. Dan is het wel handig als je weet waar je allemaal terecht kunt. Voor noodgevallen bel je natuurlijk net als in Nederland met 112. Voor minder spoedeisende hulp kun je bij de plaatselijke huisarts terecht. De verhuurder van de camping, hoteleigenaar of eigenaar van de accommodatie kan je aan het adres van de dichtstbijzijnde huisarts helpen. In de avond uren is dit een stuk lastiger. De Ardennen zijn dunbevolkt en de ziekenhuizen liggen ver uit elkaar. Voor medische hulp ’s nachts kun je soms ver moeten rijden. Wacht dus het liefst niet tot ’s avonds of het weekend met zoeken van hulp. Zorg dat je bij ziekenhuis of artsenbezoek een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Vaak wordt de rekening direct via de verzekering betaald. Het zelfde geldt voor de apotheek. Hier kun je terecht voor de gangbare medicatie zoals paracetamol e.d. Na een bezoek aan een arts kun je ook medicatie op recept krijgen. Medicijnen dienen altijd wel direct afgerekend te worden. Je kunt hiervoor later in Nederland een vergoeding aanvragen bij je zorgverzekering. Het kan best dat de apotheek ’s nachts ook nog een behoorlijk stuk rijden is vanaf de arts. Voorkom dus dat je midden in de nacht heel de Ardennen door moet en schakel tijdig hulp in. Bij twijfel bel dan altijd 112.
De medische zorg is in België net zo goed, zo niet in in sommige aspecten beter, als in Nederland. Je kindje is dus in goede handen.

Jagen

In de bossen in de Ardennen wordt vanaf augustus tot en met februari gejaagd. Afhankelijk van de maand is er een andere diersoort aan de beurt. Bij de ingang van een bos staat dit altijd zeer duidelijk aangegeven middels felgekleurde borden. Het is echter wel verstandig te vragen bij de plaatselijke VVV of er ergens gejaagd wordt voor dat u gaat fietsen of wandelen. Het kan best zijn dat het u anders op een flink omweg komt te staan tijdens de wandeling. Dat is met kinderen natuurlijk helemaal niet handig.

Stroom

België kent hetzelfde voltage als Nederland. Alle essentiële apparaten die je als jonge ouders nodig hebt, flessenwarmer, babyfoon kun je dus gewoon meenemen en aansluiten.

Drinkwater

Het water wat in België uit de kraan komt is in principe gewoon goed drinkbaar. Het is echter wat betreft smaak wel van een andere kwaliteit en kan niet overal even lekker zijn. Op veel plaatsen kan er een chloorsmaak aanzitten. Voor babyvoeding, maar ook voor drinkwater is het aan te raden gewoon flessenwater te nemen.

Reisdocument

Tegenwoordig hebben ook de hele kleine kinderen een eigen reisdocument nodig in het buitenland. Een aantekening in het paspoort is niet meer voldoende. Ook voor de Ardennen geldt dat kinderen een eigen identiteitsbewijs nodig hebben. Een identiteitskaart is dan voldoende.

Feestdagen
De officiële feestdagen in Wallonië zijn:
• 1 januari (Nieuwjaar)
• Eerste en tweede paasdag
• 1 mei (Feest van de Arbeid)
• Hemelvaartsdag
• Pinksterzondag en Pinkstermaandag
• 21 juli (Nationale feestdag)
• 15 augustus (Maria Hemelvaart)
• 27 september (Feest van de Franstalige Gemeenschap)
• 1 november (Allerheiligen)
• 11 november (Wapenstilstand 1918)
• 25 december (Eerste kerstdag)

Openbaar vervoer

De Ardennen zijn niet de meest handige regio om met de bus of trein te doorkruisen, maar er zijn op een aantal plekken wel goede bus en trein verbindingen. Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt dat ze gratis reizen met de bus. Kinderen tot 16 jaar krijgen flinke korting. Deze regeling geldt ook voor de trein. Op plaatsen waar openbaar vervoer is kan het dus flink lonen de bus of trein te nemen.

Meer reisinformatie voor de Ardennen

Ardennen reisinformatie